07-06-2022 · Maandelijkse vooruitblik

China: Herstart van motor nummer drie

De murw geslagen Chinese consument moet een handje worden geholpen als het land terug wil naar een groeispurt, aldus multi-assetbelegger Colin Graham.

    Auteurs

  • Colin Graham - Head of Multi-Asset Strategies

    Colin Graham

    Head of Multi-Asset Strategies


China leunt op vier groeimotoren: de steunpilaar export, omvangrijke private investeringen, groeiende koopkracht van de consument en publieke uitgaven door de staat. Motor drie is echter zwaar getroffen door een nieuwe uitbraak van Covid-19, een virus dat in 2020 in China opdook.

De Chinese autoriteiten zetten nu een omvangrijk stimuleringsplan op stapel, waarvan onder andere een renteverlaging deel uitmaakt, terwijl Westerse landen juist de rente verhogen, aldus Graham, hoofd Multi-Asset Strategies bij Robeco.

“Omdat de nieuwe Covid-golf een bedreiging vormt voor het welzijn en de welvaart van de Chinese bevolking, werd die gevolgd door strenge lockdowns in Shanghai en andere regio's. In Beijing waren de maatregelen iets minder draconisch”, zegt hij.

“De economische vooruitzichten zijn sterk verslechterd, zoals bij alle lockdowns waar ook ter wereld, en de consument is gedwongen tot een winterslaap. De Chinese PMI voor de dienstensector staat inmiddels onder de 40, wat wijst op een vertraging. Dit leidt ertoe dat de binnenlandse economie en het monetaire beleid niet langer synchroon lopen met de rest van de wereld.”

“Terwijl andere centrale banken de rente verhogen en de financiële ruimte verkrappen, heeft de People’s Bank of China (PBoC) de rente verlaagd en de eisen voor de reserves verruimd.”

Omvangrijke stimulering op stapel

Ook staat er fiscale stimulering op stapel. De Chinese regering maakte onlangs plannen bekend voor een verhoging van de infrastructurele uitgaven met USD 45 miljard, ondersteuning van de luchtvaartindustrie met USD 52 miljard en een belastingteruggave van USD 20 miljard aan de middenklasse.

“De belastingteruggave lijkt op het juiste moment in de cyclus te komen om de groei weer op gang te brengen. Dit in tegenstelling tot de Verenigde Staten (VS), waar de regering nog meer geld pompte in een toch al oververhitte economie”, zegt Graham. “Hoewel de genoemde stimuleringsmaatregelen gevoelig zijn voor de wet van de afnemende meeropbrengsten, zal dit pakket na de lockdowns toch de economie flink op gang helpen.”

“Voor de korte termijn krijgt de economie voorrang op de ideologie. Wij verwachten dat de vicepremier en de minister-president van President Xi op het 20e Partijcongres zullen aftreden, zodat het leiderschap afstand kan nemen van het recente dubieuze Covid-beleid.”

Meer in het algemeen hebben we te maken met een economische cyclus die niet meer synchroon loopt.

Ontdek de nieuwste inzichten via onze maandelijkse e-mailupdates

Ontvang onze Robeco-nieuwsbrief en ontvang als eerste de nieuwste inzichten of bouw het groenste portfolio op.

Blijf op de hoogte

Beleggen in China nog steeds aantrekkelijk

Dit betekent dat China nog steeds beleggingskansen biedt, vooral omdat de vraag naar grondstoffen kritisch blijft in het handhaven van de status van het land als 's werelds productielocatie.

“Wij denken dat China een aantrekkelijke belegging blijft via de vervangende vraag naar grondstoffen en basismaterialen in regio's als Latijns-Amerika en Azië, of rechtstreeks in Chinese bedrijven”, zegt Graham. “Wat wij zien is, dat deze proxies veel betere vooruitzichten hebben ingeprijsd voor de Chinese economie. Nog sterker, de fabrieken draaiden tijdens de lockdown gewoon door.”

“En de consument klimt uit de put met een piek aan uitgaven, waardoor de op het binnenland gerichte internet- en consumentenaandelen zich kunnen herstellen van hun historische lage waarderingsniveau.”

Geeft Amerikaanse high yield een recessiesignaal af?

Een afzonderlijk maar gerelateerd onderwerp dat de aandacht van beleggers trekt, is de Amerikaanse markt voor high-yieldobligaties, de enige grote beleggingscategorie met een netto-uitstroom over de afgelopen 12 maanden. High-yieldobligaties worden uitgegeven door bedrijven met een rating lager dan investment grade omdat zij meer risico lopen, wat ze gevoelig maakt voor faillissement tijdens een recessie.

“Recent gepubliceerde macrocijfers in opkomende economieën wijzen op afnemende groei en inflatieangst ontwikkelt zich naar groeiangst. Reden voor ons om de Amerikaanse high-yieldmarkt met belangstelling te blijven volgen”, aldus Graham.

“De vrees dat de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) geen zachte landing kan realiseren vindt goede gronden in de historische analyse en gezien het huidige niveau van de inflatie en de werkgelegenheid kunnen wij ons daarin wel enigszins vinden. Het tegenargument is dat de Fed ruimte heeft om de extreme krapte op de arbeidsmarkt af te koelen, aangezien al een kleine toename van de werkloosheid kan leiden tot verlenging van de cyclus en daarmee tot onderbreking van de renteverhogingen.”