17-11-2022 · Jaarlijkse vooruitblik

Vooruitzichten voor 2023: Pijn op korte termijn, winst op lange termijn

Wij verwachten in 2023 een flinke verbetering van de rendementsvooruitzichten voor belangrijke beleggingscategorieën. Maar eerst moeten we ons schrap zetten voor meer pijn op korte termijn. Tijdens periodes van stagflatie is het voor vermogensbeheerders doorgaans het moeilijkst om positieve rendementen te genereren. Dit jaar is daar helaas geen uitzondering op, met amper schuilplaatsen voor multi-assetbeleggers. Dit kan echter allemaal veranderen in 2023, want we zien drie belangrijke pieken opdoemen: piekinflatie, piekrente en een dollarpiek.

Download de publicatie

  Auteurs

 • Colin Graham - Co-Head of Sustainable Multi Asset Solutions

  Colin Graham

  Co-Head of Sustainable Multi Asset Solutions

 • Peter van der Welle - Strategist Sustainable Multi Asset Solutions

  Peter van der Welle

  Strategist Sustainable Multi Asset Solutions

 • Rachel Whittaker, CFA - Head of SI Research

  Rachel Whittaker, CFA

  Head of SI Research

De ervaring leert ons dat het laatste stuk van een steile klim naar de top verraderlijk kan blijken en dat markten dan vaak de neiging hebben om door te schieten. Dat levert meer ongemak op doordat uitputting en capitulatie zich manifesteren. Maar uiteindelijk zullen de vooruitzichten verbeteren.

In onze vooruitzichten voor 2023 gaan we ook uitvoerig in op de wereld van duurzaam beleggen. Klimaatverandering en biodiversiteit blijven komend jaar in het nieuws verschijnen, maar ook andere onderwerpen treden op de voorgrond – met name de crisis rond de kosten voor levensonderhoud en de inkomensongelijkheid.

Download de Vooruitzichten voor 2023