08-10-2018 · Visie

De Essentials van duurzaam beleggen

Duurzaamheid wordt gezien als de toekomst van beleggen, maar veel beleggers moeten wat dat betreft hun eerste stappen nog zetten. Onze gids SI Essentials kan daarbij helpen.

Robeco heeft een educatieve gids ontwikkeld die de lezer in eenvoudige stappen door de wereld van duurzaam beleggen leidt. De gids is bedoeld voor beleggingsprofessionals of voor iedereen die duurzaam beleggen overweegt. We leggen erin uit wat duurzaam beleggen precies is en welke ontwikkeling dit heeft doorgemaakt.

Duurzaam beleggen begon ooit als verzet tegen de slavernij en is inmiddels uitgegroeid tot een biljoenenindustrie. De focus ligt niet alleen op het milieu, maar ook op maatschappelijke kwesties en governance. De meeste mensen zeggen er belangstelling voor te hebben, maar weten niet zeker hoe ze ervan kunnen profiteren.

Tijdens onze gesprekken met financiële instellingen merken we dat er behoefte is aan educatief materiaal. Materiaal dat niet commercieel is, maar adviseurs helpt om inzicht te krijgen in bepaalde thema’s. Het moet professionele beleggers, zoals private bankers, helpen om thema’s als duurzaamheid te begrijpen. Zo kunnen ze hun eindklanten daar goed over informeren.

De module SI Essentials is dan ook ontwikkeld om de lezer voldoende kennis te geven over duurzaam beleggen. Aan het einde volgt een toets om die kennis te testen. Deze module is te gebruiken als onderdeel van een zelfstudieprogramma en levert 2 uur CPD (Continuing Professional Development) op.

De essentials van duurzaam beleggen

Terug naar de basis

Als pionier op dit gebied hebben we geprobeerd om de kern te benoemen van wat wij in al die jaren hebben geleerd over dit boeiende onderwerp. Het SI Essentials-programma neemt de lezer in negen hoofdstukken mee van de basis naar diepgaandere kwesties. Daarna volgt nog een samenvatting, waarna de toets gemaakt kan worden.

“De vraag van klanten naar duurzaam beleggen neemt toe, maar tegelijkertijd tonen studies aan dat ze hier in hun ogen te weinig advies over krijgen. Voor economen betekent de combinatie van een te laag aanbod en een toenemende vraag een kans”, zegt Masja Zandbergen, hoofd ESG-integratie bij Robeco.

“Als je klanten wilt adviseren over duurzaam beleggen, moet je eerst zelf de nodige kennis opbouwen over de grootste beleggingsthema’s van deze tijd. Waarschijnlijk zijn ze zich niet bewust van de grote ontwikkeling die duurzaam beleggen heeft doorgemaakt sinds het begin ervan. Het ontstond als protestbeweging en toen was uitsluiten de enige beschikbare optie. Nu zijn er allerlei zeer geavanceerde tools voorhanden, vooral om factoren op het gebied van milieu, maatschappij en governance (ESG) te integreren in het beleggingsproces.”

“Zorg daarom dat je niet achterblijft. Als je nog steeds denkt dat duurzaamheid meer draait om negatieve dan om positieve screening, lees dan onze SI Essentials. Zo blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.”

We wensen je veel leesplezier en succes met de toets. We hopen dat deze module je inspiratie geeft om het onderwerp te bespreken met je klanten en met anderen. Inmiddels zijn we ook plannen aan het maken voor een educatieve module over een andere befaamde pijler van Robeco: factorbeleggen.

Ontdek de nieuwste inzichten op het gebied van duurzaamheid

Ontvang onze Robeco-nieuwsbrief en lees als eerste de nieuwste inzichten of bouw de groenste portefeuille op.

Blijf op de hoogte