netherlandsnl
‘De beste strategie is er een waaraan je altijd kunt vasthouden’

‘De beste strategie is er een waaraan je altijd kunt vasthouden’

29-05-2019 | Interview

Wes Gray is oprichter en CEO van Alpha Architect, een vermogensbeheerder met een focus op high conviction strategieën, gericht op de factoren value en momentum. Hij heeft verschillende wetenschappelijke papers gepubliceerd en vier boeken, waarvan drie over beleggen. Na als kapitein gediend te hebben in het United States Marine Corps, ging Wes financiën studeren aan de Universiteit van Chicago. Daar heeft hij ook een promotieonderzoek gedaan. We vroegen hem naar zijn ideeën over kwantitatief beleggen en het belang van kennis delen.

Wat heeft uw interesse in kwantitatief beleggen gewekt en waarom bent u er zo enthousiast over?

wes-large.jpg“Ik ben begonnen als stock picker en was altijd fan van Ben Graham en Warren Buffett. Daarnaast had ik ook belangstelling voor zogenaamde special situations, zoals liquidaties, handel in kortingen/premies op closed-end fondsen en exclusieve microcapbedrijven. Eigenlijk deed ik dus precies het tegenovergestelde van kwantitatief beleggen. Op het hoogtepunt van de technologiebubbel in 1999, toen ik nog studeerde, kwam ik er echt mee in aanraking. Ik had geluk dat ik toen een sterke voorkeur had voor waardeaandelen. Aanvankelijk baalde ik flink toen de QQQ, een indextracker die de NASDAQ 100 volgt, alsmaar bleef stijgen, maar uiteindelijk spatte de technologiebubbel uiteen. Vier of vijf jaar lang wist ik uitstekende rendementen te realiseren. Ik bleef ook beleggen toen ik bezig was met mijn promotieonderzoek aan de Universiteit van Chicago.”

“Tijdens mijn promotietraject was ik dus bezig met stock picking, maar tegelijkertijd leerde ik veel over kwantitatieve technieken, factorbeleggen en behavioral finance. Toen ik mijn eigen performance ging vergelijken met die van de generieke value-portefeuille voor smallcaps in de periode van 1999 tot ongeveer 2004, zag ik al snel het onzinnige in van mijn manier van beleggen. Om een lang verhaal kort te maken: ik had als stock picker wel wat alpha, maar ik had mezelf heel wat hoofdbrekens – en veel stress – kunnen besparen door gewoon een portefeuille met goedkope smallcaps te kopen. Zo maakte ik kennis met de kracht van kwantitatieve technieken.”

Ontdek de nieuwste inzichten
Ontdek de nieuwste inzichten
Aanmelden

U pleit voor volledig kwantitatieve beleggingsstrategieën. Maar hoe kijkt u aan tegen menselijk toezicht? Is dat nog wel nodig?

“Beleggen is iets persoonlijks, en je moet wel je eigen sterke en zwakke punten kennen. Ik ben er zelf groot voorstander van om het aandelenselectieproces 100% te automatiseren. Het risico van een behavioral bias is simpelweg te groot ten opzichte van het potentieel om waarde toe te voegen met een eigen afweging. Maar voor anderen werkt zo’n handelswijze misschien wel beter.”

“Er is een discussie gaande dat een quantamental benadering, die de voordelen van kwantitatieve technieken combineert met menselijke afwegingen, wel degelijk kan werken voor een vermogensbeheerder. Ik heb een lang artikel1 geschreven over dit onderwerp en in mijn ogen is er volop bewijs tegen zo'n benadering, maar daarover kunnen mensen van mening verschillen met mij.”

“Overigens ben ik er wel voorstander van om de data en de output van een model te checken, ook al is onze benadering 100% systematisch. We zullen de selectie van een model niet negeren, maar in het geval van foutieve data gaan we wel voorbij aan die selectie om problemen van het soort garbage in, garbage out te minimaliseren.”

U doet veel moeite om kwantitatief beleggen ‘over te brengen’ op niet-kwantitatieve beleggers. Is dat eenvoudig?

“Nee, dat is het niet, maar we denken dat het wel de moeite waard is. Ons doel is ook niet om iedereen ervan te overtuigen dat systematisch beleggen dé oplossing is. We willen echt diegenen helpen die ook geholpen willen worden. Educatie is alleen zinvol als de student belangstelling heeft om te leren. We kunnen onze kennis niet opdringen en dan verwachten dat ze er hun voordeel mee doen. Het kan een flinke uitdaging zijn om mensen het belang van less is more te laten inzien. We krijgen namelijk ons hele leven te horen dat je vaak meer krijgt als je harder je best doet. De beleggingswereld is een unieke arena. Sla je daar met je hoofd tegen de muur, dan wordt je schedel niet dikker. Meestal raak je dan gewond.”

Uw onderzoek richt zich vooral op de factoren value en momentum, maar u heeft ook naar andere factoren gekeken, zoals quality. Wat zijn in uw ogen de belangrijkste oorzaken van deze anomalieën?

“Wij zien value en momentum als de belangrijkste factoren, maar in onze systemen zitten ook elementen van de factoren size en quality verstopt. In onze ogen zijn de eigenschappen goedkoopheid en momentum een maatstaf voor elementen van risico en onjuiste waardering die moeilijk te benutten zijn. Kwantificeren hoeveel samenhangt met risico en hoeveel met onjuiste waardering zou een van nature dynamisch proces te veel omlijnen. Maar als je ze toch zou moeten rangschikken, dan zou ik aan value meer fundamenteel risico en minder onjuiste waardering toekennen. En voor momentum is het precies andersom.”

Hoe kijkt u aan tegen de huidige staat van het onderzoek naar factoren? Valt er nog veel te ontdekken over de belangrijkste anomalieën?

Ik denk dat de data op dit moment weinig nieuwe informatie meer opleveren. Veel van de ‘nieuwe bevindingen’ blijken uiteindelijk gewoon een vertroebelde weergave van wat we al wisten, vooral als je zelf de test opnieuw doet en de bevindingen onderwerpt aan een stresstest. Ik verdiep me nu al bijna 20 jaar in de data en er lijkt niet veel nieuws onder de zon te zijn. Buy cheap, buy strong, and hold ‘em long. Ik wou dat iemand mij dat 20 jaar geleden had gezegd. Dan had ik veel tijd kunnen besparen.”

“Toch is portefeuilleopbouw een belangrijk aspect, waarmee je jezelf kunt onderscheiden van de massa. Zo kun je op basis van één bepaald signaal variëren met de hoeveelheid omzet en het aantal belangen om toch grote verschillen te krijgen in de verwachte uitkomst. Ook aspecten van portefeuille-optimalisatie kunnen belangrijk zijn, zoals het minimaliseren van de transactiekosten en de belastingen. Er zijn voor een vermogensbeheerder dus nog genoeg mogelijkheden om geld te verdienen met vakmanschap.”

Hoe kijkt u aan tegen het laagrisico-/lagevolatiliteitseffect?

“We hebben zo'n 30 à 40 blogs geschreven over dit onderwerp. Het is een interessant verschijnsel. Ik denk dat een portefeuille met goedkope kwaliteitsaandelen zich vanuit een long-only perspectief meestal op een vergelijkbare manier gedraagt als een portefeuille met een lage volatiliteit en een lage beta . Als we de details buiten beschouwing laten, is het wat mij betreft lood om oud ijzer. Toch ben ik wel echt meer overtuigd van de risico-/gedragsargumenten voor de value-factor dan van de argumenten voor het laagrisico-effect. Maar gelukkig ben ik niet de arbiter in deze discussie. De beste strategie is er een waaraan je altijd kunt vasthouden. En die is voor iedere belegger anders.”

1Gray, W., 2014, ‘Behavioral Finance and Investing: Are you Trying Too Hard?

Dit artikel is een fragment van een langer interview.

Gerelateerd aan dit artikel: