10-06-2021 · Visie

Geen woorden, maar daden – beleggen in duurzame thema's met aantoonbare impact

De populariteit van duurzaam beleggen, vooral op de openbare aandelenmarkten, heeft geleid tot meer ESG-rapportages door bedrijven. Maar ondanks een groeiende instroom blijft de voortgang in het realiseren van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) helaas wel achter. Op sommige cruciale gebieden is zelfs sprake van achteruitgang.

    Auteurs

  • Jan Anton van Zanten - SDG Strategist

    Jan Anton van Zanten

    SDG Strategist

Om de economie en de maatschappij echt duurzaam te maken moeten beleggers nagaan of bedrijven een positieve, absolute bijdrage leveren. Zonder gegevens over de impact tasten bedrijven, beleggers en belanghebbenden volledig in het duister over de effectiviteit van hun investeringen. Ook kunnen ze dan hun maatregelen en investeringen op het gebied van duurzaamheid niet optimaliseren. En dat remt de voortgang af.

Impactmeting is een manier om aan beleggers en belanghebbenden te laten zien welke impact de bedrijven in hun portefeuilles hebben op de echte wereld.

De duurzame thematische portefeuilles van Robeco zijn opgebouwd op basis van een grondige fundamentele analyse, ESG-onderzoek en zorgvuldige ontwikkeling van de thema's. Daar blijft het echter niet bij. Want met behulp van een zelfontwikkeld SDG-raamwerk kijken we wat voor impact de bedrijven in onze portefeuilles hebben op de 17 verschillende SDG's. En we gaan zelfs nog een stap verder door de impact te berekenen die onze duurzame thematische portefeuilles hebben op de meest relevante SDG's: hoeveel water is er gedistribueerd aan huishoudens, hoeveel uitstoot van broeikasgas is vermeden, hoeveel ton plastic is gerecycled, en aan hoeveel mensen is toegang tot gezondheidszorg verschaft.

Ontdek de nieuwste inzichten op het gebied van duurzaamheid

Ontvang onze Robeco-nieuwsbrief en lees als eerste de nieuwste inzichten of bouw de groenste portefeuille op.

Blijf op de hoogte