23-03-2023 · Visie

Beleggers blijven zich ondanks tegenwind inzetten tegen klimaatverandering

Beleggers houden vertrouwen in de strijd tegen de opwarming van de aarde, ondanks toenemende tegenwind. Dat kwam naar voren uit de Global Climate Survey 2023 van Robeco. Het aantal beleggers bij wie klimaatverandering een belangrijke rol speelt in het beleggingsbeleid, blijft stabiel met meer dan zeven op de tien.

De wil om de biodiversiteit te beschermen wordt mainstream en het enthousiasme om te beleggen in hernieuwbare energiebronnen neemt toe. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat de focus duidelijk verschuift van ambitie naar implementatie. Zo worden groene obligaties bijvoorbeeld gezien als een ideaal middel om de komende twee jaar biodiversiteitskwesties te integreren in portefeuilles.

Het sentiment werd in het derde jaarlijkse onderzoek onder 300 beleggers echter negatief beïnvloed door de nodige tegenwind, waaronder de grotere geopolitieke onzekerheid na de inval van Rusland in Oekraïne. Dit verhoogde de inflatiedruk en zorgde voor torenhoge energieprijzen, vooral in Europa, waardoor sommige beleggers (tijdelijk) afstapten van hun plannen om op korte termijn te stoppen met beleggen in fossiele brandstoffen.

What the 2023 Global Climate Survey means for investors

Recorded webinar

Watch on demand

Politieke druk

Tegelijkertijd worden beleggers geconfronteerd met politieke druk door een anti-ESG-beweging die zich steeds meer uitspreekt tegen het gebruik van factoren op het gebied van milieu, maatschappij en governance (ESG) bij beleggingsbeslissingen. Er is een duidelijk verschil ontstaan tussen de Verenigde Staten, waar ESG-tegenstanders stellen dat het rendement eronder lijdt, en Europa en Azië-Pacific, waar beleggers juist vrezen voor de gevolgen als ze geen duurzaamheidsfactoren hanteren.

“Het onderzoek van dit jaar benadrukt de uitdagende reis die beleggers afleggen nu ze in hun inspanningen voor netto-nul de stap zetten van ambitie naar implementatie”, zegt Lucian Peppelenbos, Climate & Biodiversity Strategist bij Robeco.


Lucian Peppelenbos - Climate & Biodiversity Strategist

Lucian Peppelenbos
Climate & Biodiversity Strategist

Klimaatactie blijft zich ontwikkelen, maar de weg naar netto-nul is niet lineair. Al met al denk ik dat we dicht bij een kantelpunt komen voor de integratie van klimaatverandering en biodiversiteit in beleggingsstrategieën

Lees hier het volledige onderzoeksrapport