23-02-2021 · Opvallende getallen

R&D-uitgaven – Amazon klopt Italië

In 2019 heeft de Amerikaanse technologiereus Amazon in zijn eentje meer geld in research & development (R&D) gestoken dan heel Italië. En in 2020 werd het gat alleen maar groter.

  Auteurs

 • Jack Neele - Portfolio Manager

  Jack Neele

  Portfolio Manager

 • Richard Speetjens - Portfolio Manager

  Richard Speetjens

  Portfolio Manager

Wat is er aan de hand?

Amazon blijft onverminderd geld pompen in innovatie. In 2019 liep de teller op tot USD 35,9 miljard (ongeveer EUR 30 miljard), en vorig jaar werd daar nog een flinke schep bovenop gedaan. In 2020 bedroegen de R&D-uitgaven namelijk USD 42,7 miljard (EUR 35 miljard), wat neerkomt op een stijging van 19,0% jaar-op-jaar.1 Ter vergelijking: de totale R&D-uitgaven van Italië kwamen in 2019 uit op iets minder dan EUR 26 miljard, volgens recente cijfers van Eurostat.2

Boekhouddeskundigen kunnen lang en breed discussiëren of alles wat de Amerikaanse technologiereus ziet als R&D ook daadwerkelijk onder dat kopje valt en of het totale cijfer eigenlijk lager hoort te liggen. Maar deze cijfers maken één ding heel duidelijk: de meeste Europese landen hebben op het gebied van innovatie een grote achterstand opgelopen ten opzichte van veel andere regio’s.

De lidstaten van de Europese Unie (EU) hebben in 2019 2,2% van hun bbp uitgegeven aan R&D, een lichte stijging ten opzichte van de 2,0% in de tien jaar daarvoor. Optimisten zullen zeggen dat de R&D-uitgaven in de EU een stijgende lijn laten zien en dat de groep landen helemaal niet zo ver achterligt op de Verenigde Staten (VS), waar het percentage in 2018 uitkwam op 2,8%. Daarmee zouden ze echter voorbijgaan aan de veel snellere inhaalslag die andere (voornamelijk opkomende) landen maken.

Waarom is dit belangrijk?

De achterblijvende R&D-uitgaven zijn waarschijnlijk een van de belangrijkste redenen waarom Europese bedrijven de voorbije decennia naar de achtergrond zijn verdreven in de wereldwijde technologiesector. De tijden waarin bedrijven als Nokia, Ericsson, STMicroelectronics en Skype tot de favorieten van de aandelenmarkt behoorden, liggen al lang achter ons.

Dat verklaart ook waarom de Europese technologiesector tegenwoordig maar zo’n klein deel van de aandelenmarkten in Europa vertegenwoordigt. Eind 2020 waren de sectoren informatietechnologie en communicatiediensten goed voor 11,5% van de MSCI Europe Index, tegenover bijvoorbeeld 37,2% voor de MSCI US Broad Market Index en 23,6% voor de MSCI Japan Index.

In de tussentijd zijn de uitgaven in veel opkomende landen verdubbeld. Zo heeft China zijn R&D-uitgaven als percentage van het – snel groeiende – bbp sinds 2000 ruimschoots verdubbeld, van 0,9% naar 2,1% in 2019. Inmiddels slaan Chinese technologiebedrijven hun vleugels uit. Zo ligt het aantal unicorns – jonge bedrijven die in korte tijd een waarde van USD 1 miljard bereiken – in China ruim twee keer zo hoog als het aantal in de EU.

Ontdek de nieuwste inzichten via onze maandelijkse e-mailupdates

Ontvang onze Robeco-nieuwsbrief en lees als eerste de nieuwste inzichten en bouw de groenste portfolio op.

Blijf op de hoogte

Wat betekent dit voor beleggers?

Dit betekent dat beleggers buiten Europa op zoek gaan naar de winnaars van de digitaliseringstrend die onze wereld verandert. Wat dat betreft lijken opkomende markten steeds aantrekkelijker te worden. Wij zien enorme kansen op het raakvlak van twee trends waar onze Global Consumer Trends-strategie zich op richt: de digitale consument en de opkomende consument.

Het is voor Europa zeker nog niet te laat om het tij te keren. Zo lanceert de EU dit jaar een R&D-programma van EUR 100 miljard om iets te doen aan de achterstand. Maar waarschijnlijk gaat het nog jaren, zo niet decennia, duren voordat een flinke inhaalslag is gemaakt en een nieuwe generatie Europese technologiebedrijven wereldwijd de lakens uitdeelt.

Voetnoten

1 Amazon voert de R&D-kosten in de kwartaalcijfers op als kosten voor “technologie en content”.
2 Zie: 27 november 2020, “R&D expenditure in the EU at 2.19% of GDP in 2019”, persbericht Eurostat.