15-04-2021 · Visie

Noodzaak: Het is de hoogste tijd om in actie te komen tegen klimaatrisico’s

De klimaatverandering is tegenwoordig de grootste bedreiging voor de mensheid. Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) heeft scenario’s opgesteld die laten zien dat de wereld uiterlijk in 2050 CO2-neutraal en in 2070 broeikasgasneutraal moet zijn om de opwarming van de aarde de komende decennia te beperken tot maximaal 1,5 °C. Deze ‘noodzaak’ is een van de hoofdthema’s in onze nieuwe content hub over klimaatbeleggen.

We hebben nog minder dan drie decennia de tijd om de manier waarop we produceren, fabriceren, verbouwen, eten, reizen, consumeren en ons vermaken radicaal om te gooien. Met andere woorden, onze hele manier van leven moet veranderen. Politieke leiders hebben de echte macht in handen om maatregelen door te voeren die de opwarming van de aarde tegengaan. De afgelopen jaren zijn regeringen eindelijk doordrongen geraakt van de urgentie om de klimaatverandering een halt toe te roepen.

Veel landen hebben al toegezegd CO2-neutraal te zijn in 2050. Sommige landen tonen meer ambitie en willen al in 2040 CO2-neutraal zijn, zoals Oostenrijk en Uruguay. China, het land met de grootste CO2-voetafdruk ter wereld, heeft de deadline voor dit doel gesteld op 2060. Ondanks deze mooie beloftes liggen we nog lang niet op koers om in 2050 volledig CO2-neutraal te zijn.

Er is dringend meer actie nodig. “Wat mij betreft staat het sein nu op oranje, terwijl het een jaar geleden nog op rood stond”, zegt Lucian Peppelenbos, klimaatstrateeg bij Robeco. Dat het sein op oranje is gesprongen, is vooral te danken aan de recente beleidsmaatregelen in Azië, China, Japan en Zuid-Korea.

Een andere belangrijke reden om hoopvoller te zijn is dat iedereen weet wat de VS gaat doen, nu dat land zich weer heeft aangesloten bij het Akkoord van Parijs. Dankzij al deze toezeggingen zou het beleid in de landen die verantwoordelijk zijn voor 63% van de wereldwijde uitstoot, nu in lijn moeten zijn met het doel om de wereldwijde netto-uitstoot terug te brengen naar nul.

Alle belanghebbenden moeten in actie komen

Politieke leiders hebben de meeste macht in handen om klimaatrisico’s af te wenden, maar dat betekent niet dat andere belanghebbenden maar rustig moeten wachten tot de regels veranderen. Het bereiken van wereldwijde CO2-neutraliteit in 2050 is zo’n gigantisch project dat iedere bijdrage daaraan belangrijk is. Daar komen initiatieven van beleggers om de hoek kijken.

In de afgelopen twee jaar is klimaatverandering een steeds belangrijkere rol gaan spelen in de beleggingswereld, een ontwikkeling die ook aanhoudt. Dit wereldwijde probleem speelt namelijk een centrale of in ieder geval een grote rol in het beleggingsbeleid van bijna drie op de vier beleggers. Dat is een enorme stijging ten opzichte van slechts twee jaar geleden, toen dat nog maar bij een derde van de beleggers zo was.1

Uit deze grote verschuiving blijkt dat beleggers nu inzien dat gecoördineerde wereldwijde actie essentieel is om een catastrofale temperatuurstijging te voorkomen. Beleggers zijn ervan afhankelijk dat andere puzzelstukken in elkaar vallen, maar toch kunnen ze een cruciale rol spelen door kapitaal toe te wijzen aan de groene, circulaire, CO2-arme economie. Daarmee helpen ze het klimaatsein van oranje naar groen te springen.

Wilt u meer weten over de noodzaak om in actie te komen tegen klimaatverandering? Breng dan een bezoek aan de speciale pagina hierover op onze content hub over klimaatbeleggen.