13-09-2021 · Visie

Leer de Essentials van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen

De Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals; SDG's) bieden een geweldige beleggingskans én een manier om het leven van miljoenen mensen te verbeteren. Maar weet u er wel genoeg van af? Kunt u goed uitleggen hoe een focus op deze doelen rendement kan opleveren en tegelijkertijd andere mensen kan helpen?

    Auteurs

  • Jan Anton van Zanten - SDG Strategist

    Jan Anton van Zanten

    SDG Strategist

Leer de Essentials van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen

Komen financiële professionals vaak bij u met vragen over de 17 SDG's en het beleggen erin? Om al deze vragen goed te kunnen beantwoorden heeft Robeco zijn derde educatieve module in de Essentials-reeks ontwikkeld: de Essentials van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen.

In zes hoofdstukken leggen we alles uit wat u moet weten over de doelen als concept en als beleggingskans, met aan het einde een toets voor een optimale leerervaring. In de module gebruiken we duidelijke taal, grafieken, filmpjes en case studies. Geïnteresseerden kunnen een goede score op de toets inzetten als onderdeel van hun Continuing Professional Development (CPD), die wordt erkend door alle grote certificeringsinstanties, zoals de CII, CISI, FPA, IBF en FPSB.1

Een initiatief van de VN

Waarom nu de SDG's? Dit wereldwijde initiatief is in 2015 gelanceerd door de Verenigde Naties (VN) en heeft sindsdien miljarden aan beleggingskapitaal aangetrokken in strategieën die zijn gericht op één of meerdere van de doelen. De SDG's zelf lopen uiteen van het beëindigen van armoede en ongelijkheid, tot het tegengaan van klimaatverandering, het verduurzamen van de industriële en agrarische productie, en het verbeteren van gezondheid en welzijn over de hele wereld.

image.png

Kijk het webinar terug

Ze bieden grote zakelijke kansen, omdat ondernemingen goederen produceren en diensten leveren die kunnen bijdragen aan de SDG’s, zowel negatief als positief. Beleggers maken gebruik van modellen om deze bijdragen te beoordelen. Het is essentieel om de impact in de echte wereld te meten en dus is het belangrijk om inzicht te hebben in welke aannames en maatstaven zijn meegenomen in de verschillende modellen.

Als de beoordelingen eenmaal zijn afgerond, kunnen vermogensbeheerders, waaronder Robeco, strategieën ontwikkelen die het mogelijk maken om te beleggen in deze ondernemingen. Dat kan bijvoorbeeld met aandelen- of creditportefeuilles die zich op de SDG’s zelf richten, maar ook met meer thematische strategieën die zijn gericht op een thema dat is gerelateerd aan de SDG’s, zoals hernieuwbare energie. Groene obligaties zijn een ander belangrijk beleggingssegment.

Echte voorbeelden

In de Essentials-modules zijn altijd case studies opgenomen, die laten zien hoe het er in het echt aan toegaat. Voorbeelden zijn onder meer beleggingen in projecten die het leven verbeteren van mensen in Sub-Sahara-Afrika of die fossiele brandstoffen vervangen door hernieuwbare energie. En denk ook aan het inzetten van actief aandeelhouderschap om een engagement aan te gaan met ondernemingen om voedselnormen te verbeteren.

Het is echt een fascinerend onderwerp. Dus weet u nog maar weinig af van deze groeiende beleggingskans, begin dan nu aan de training.

De Essentials van de SDG’s

Educatieve module voor beleggingsprofessionals

Begin hier uw Essentials-reis

Voetnoot

1Het CFA Institute laat zijn leden zelf keuzes maken en rapporteren over de punten die ze behalen bij externe aanbieders. CFA Institute-leden worden aangespoord deze punten zelf bij te houden in hun online PL-tracker.