11-07-2016 · Research

De definitie van de factor Quality

Robeco heeft de factor Quality toegevoegd aan de lijst met factoren die wordt gebruikt bij het opbouwen van aandelenportefeuilles voor zijn factorstrategie. Maar hoe moeten we deze factor definiëren? Academici en vermogensbeheerders zijn het daar niet over eens en hanteren verschillende definities voor Quality.

Dat kan verwarrend zijn voor beleggers die naast Value, Momentum en Low Volatility – de drie andere veelgebruikte factoren voor aandelenbeleggingen – ook de factor Quality willen volgen. In een nieuwe whitepaper geven vier experts in kwantitatief beleggen van Robeco een overzicht van de algemene definities en de verschillen.

“We laten zien dat de definities voor Quality sterk uiteenlopen. Zo gebruiken vermogensbeheerders termen als rendement op eigen vermogen, winstmarges, leverage en winststabiliteit, terwijl binnen de wetenschap definities worden gebruikt als operationele groei, netto-uitgifte van aandelen en bruto winstgevendheid”, zeggen de auteurs Georgi Kyosev, Matthias X. Hanauer, Joop Huij en Simon Lansdorp.

“We tonen aan, dat de verschillende definities tot grote verschillen in performance leiden. De wetenschappelijke definities voor Quality lijken allemaal een grote voorspellende kracht te hebben voor de aandelenrendementen boven de standaard factoren, maar die voorspellende kracht vinden we niet voor de afzonderlijke definities die vermogensbeheerders gebruiken. Onze resultaten hebben belangrijke gevolgen voor het ontwerp van beleggingsproducten met blootstelling aan de factor Quality.”

Download de publicatie

Blijf op de hoogte van kwantitatieve inzichten

Receive our Robeco newsletter and be the first one to get the latest insights, or build the greenest portfolio.

Blijf op de hoogte